• Novinky

            • Čaro okamihu na exkurzii v Banskej Bystrici

            • 27. novembra skoro ráno sme sa medzi poletujúcimi vločkami stretli pred ZŠ a netrpezlivo sme čakali, kedy vyrazíme  na naplánovanú exkurziu do Banskej Bystrice.

              Pri nastupovaní do autobusu sme ešte netušili, že sa v jeden deň staneme  odborníkmi na ľudovú hudbu, bábkohercami, redaktormi v rozhlase a televízii, kameramanmi či zvukármi. 

              Prvou zastávkou bola Štátna vedecká knižnica, kde sme sa rozdelili do dvoch skupín , jedna skupina žiakov si zahrala na tradičných ľudových nástrojoch v  Múzeu ľudovej hudby a druhá si vyskúšala  vedenie bábok v salóniku bábkového umenia.

               Zážitok z videného následne umocnil vianočný stromček a vianočné trhy na Námestí SNP, kde sme sa odfotili pri Mariánskom stĺpe a Hodinovej veži.

              V budove RTVS sme v profesionálnom nahrávacom štúdiu strávili 2 hodiny . Videli sme prácu redaktorov, strihačov, vyskúšali sme si aké je to byť za kamerou a tvoriť reláciu.

              Neobišli sme samozrejme Pamätník SNP a obohatení o nové poznatky sme si oddýchli v nákupnom centre Európa.  Ďakujeme vedúcej zájazdu  -  Mgr. Janke Dudášovej a pani Svoradovej za super zážitok a čaro okamihu 😊

              Žiaci 6. Š, 6. B a p. uč. Gombalová

            • E – TEST JESEŇ 2023

            •  Národný ústav certifikovaných meraní NUCEM aj tento školský rok realizoval za účelom zvyšovania kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania E-testovanie Jeseň 2023.

              V ponuke pre základné školy boli testy zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka (úroveň A2, B1 a B2) a aj testy overujúce čitateľskú a matematickú gramotnosť.

              Na našej škole sme sa aj tento školský rok zapojili do testovania vo vybraných testoch.

              Konkrétne sme si vyskúšali testovanie z matematickej gramotnosti.

              V počte 30 žiakov ho absolvovali vybraní žiaci 9. ročníka v termíne 7.11.2023. Výhodou takéhoto testovania pre žiakov je vyskúšať si inú formu overovania svojich vedomostí ako aj bezprostredné predbežné vyhodnotenie po absolvovaní testu.

               

            • Náboj Junior

            • V súťaži  Náboj Junior dnes našu školu reprezentovalo štvorčlenné družstvo v zložení Nina Lapinová, Kristián Rozgonyi, Simona Beňušová a Matej Záhradník.

              Žiaci si zmerali sily v matematike a fyzike s 23 ďalšími družstvami a po náročnom počítaní príkladov sa im podarilo obsadiť krásne piate miesto.

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme.

            • Celoslovenské kolo Timravina studnička

            • Dnes sa v budove radnice mesta Lučenec konal 26. ročník celoslovenskej súťaže v prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina Studnička.

              V piatich kategóriách súťažilo 56 recitátorov z celého Slovenska. Nás dnes reprezentoval v najväčšej konkurencii v III. kategórii s ďalšími osemnástimi skvelými recitátormi Matej Kyzúr. Náš siedmak sa popasoval v tejto kategórii aj s ôsmakmi a deviatakmi, ktorých výkony boli veľmi kvalitné a vyrovnané, takže si dnes odniesol zo súťaže cenné skúsenosti spolu s účastníckym diplomom.

              Veríme, že svoj talent bude naďalej rozvíjať a v nasledujúcom roku si prinesie zo súťaže okrem úsmevu aj vytúžené umiestnenie.

               

              Mgr. Eva Kyzúrová (hrdá matka a učiteľka)

               

            • Svetový deň pozdravov

            • V družine sme si pripomenuli tento svetový deň. Napísali sme pozdravy, ktoré sme dali na nástenku, len tak, aby sme sa potešili. Veď to sa robí, no nie?....

              A potom, na druhý deň, sme si ich prečítali a radovali sa, koľko kamarátov z triedy si na nás len tak spomenulo a chcelo nás potešiť obyčajným pozdravom, ktorý má v skutočnosti veľký význam.

              Raz možno, keď si deti aj dospelí všade na svete povedia v tento deň „Ahoj“, nezostane na svete nikto, kto by si prial vojnu. To bude nádherný deň!

              Svetový deň pozdravov sa oslavuje každý rok 21. novembra. Poukazuje na význam komunikácie a zachovania mieru na celom svete. 

              Tretie oddelenie ŠKD s pani vychovávateľkou Sujovou

            • Technická olympiáda

            • Dňa 23.11.2023 sa uskutočnila technická olympiáda na ZŠ. Vajanského v Lučenci, ktorej sa zúčastnili aj naši žiaci z 9.B, S. Beňušová a S. Sás.                                                                                                              

              Súťaž sa skladala z dvoch častí a to teoretickej a praktickej. Po milom privítaní členov poroty a riaditeľkou školy, žiaci zahájili olympiádu teoretickými znalosťami, ktoré si preverili v teste. Po krátkej prestávke, počas ktorej žiaci dostali občerstvenie, nasledovala praktická časť. Hoci naši žiaci pracovali s veľkým odhodlaním,  na postup do krajského kola to nepostačilo. Atmosféra počas celej súťaže bola veľmi príjemná a priateľská a tešíme sa na ďalšie príležitosti,  kde budú môcť naši nadaní žiaci uplatniť svoje schopnosti.

              Veľmi pekne ešte raz ďakujeme vedeniu školy Vajanského za pozvanie a starostlivosť počas celej súťaže.

            • Už vieme, ako funguje kladka

            • Dnes sme sa na hodine prírodovedy učili, čo je to kladka, na čo slúži a ako sa využíva. Naučili sme sa, že je zložená z kolesa, ktoré má po obvode drážku, v ktorej sa pohybuje lano, reťaz, alebo remeň. Spoznali sme pevnú, voľnú kladku a kladkostroj. Ale systém využitia sme pochopili až potom, ako sme si pevnú aj voľnú kladku provizórne zhotovili.  Použili sme pritom cievku na nite, ihlicu na štrikovanie, štipce, špagát a bolo na našej fantázii, aký predmet by sme mohli zavesiť a zdvíhať. Až teraz sme začali chápať vynaloženie sily na zdvihnutie predmetov pomocou kladky.

                  Mali sme z toho nielen zábavu, ale hlavne sme pochopili preberané učivo.

              Už teraz sa tešíme, čo sa budeme učiť na ďalšej hodine prírodovedy.

                                                                                    Žiaci 4.A triedy

                                                  

            • Výlet pre najšikovnejších

            • Dnes 23.11.2023 si naši najúspešnejší žiaci užili voľný deň v zábavno-športovom parku Bounce Park v Banskej Bystrici. Bolo to fantastické.
              Ďalšie fotky budú dostupné v albume :)

            • Informatická súťaž i-Bobor

            • V tomto školskom roku sme sa opäť zapojili do informatickej súťaže i – Bobor. Jej hlavným cieľom je podporiť záujem žiakov o informačno – komunikačné technológie a posmeliť ich v používaní technológií pri učení, v hľadaní logických súvislostí  a analógií úloh s informatikou. V rámci celého Slovenska súťažilo 129 965 žiakov. Z našej školy sa zapojilo 91 žiakov 2. – 9. ročníka. Žiaci súťažili v kategóriách Drobec, Bobrík, Benjamín a Kadet. Úspešných riešiteľov sme mali 30.

              Kategória Drobec – 2.-3.ročník

              Marko Karásek, Nikola Cecez, Samuel Gombala, Stela Bolkarská, Maxim Svoreň, Samuel Bajzát, Marko Kováčk

              Kategória Bobrík – 4. – 5.ročník –

              Sebastián Vitek, Dominik Rozgoanyi, Matúš Ivanič, Michal Stančí, Ladislav Oliver Tompa, Anna Šofárová, Maxim Magera, Barbora Balážová, Magdaléna Konečná, Katarína Berkyová, Emma Žigová, Adrian Dováľ, Lilien Červenáková, Martin Hroník, Emma Vasilková, Samuel Spodniak

              Kategória Benjamín – 6.-7.ročník

              Nela Frečková, Tereza Kucejová, Emma Uhrinová, Patrik Kováčik, Nicolas Pál

              Kategória Kadet – 8. – 9.ročník

              Kristián Rozgonyi, Dárius Herceg

              Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

              PaedDr.Alena Ľuptáková

            • Edu Tello v 8.Š

            • Dronovú výzvu prijali aj žiaci v 8.Š. Ich úlohou bolo naprogramovať dron na prekonanie niekoľkých výškových centimetrov na schodisku, urobiť left-right flip a bezpečne sa vrátiť na pristávaciu plochu. Napätie medzi skupinami narastalo s každým testovacím vzletom, no víťazdron mohol byť len jeden.  Čo sa týka žiakov, zvíťazili všetci. Možno si to neuvedomovali, ale v skupine pracovali ako tím, ktorý má svoj cieľ a byť v pozícii pozorovateľa bolo naozaj úžasné. 

              Mgr. Ján Poničan ​​​​​​​

            • Keď sa nám v ŠKD nechce ísť von

            • Niekedy sú aj také dni, kedy radšej ako na školskom dvore čas strávime v našom oddelení rôznymi aktivitami, ktoré nás bavia. Obľubujeme skladanie z lega, hranie spoločenských hier, počúvanie hudby, tanec, či tvorenie z papiera. Každý si u nás nájde to svoje, čo obľubuje.

              Tóth Róbert, vychovávateľ 5. oddelenia ŠKD

            • Bubnovačka

            • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti  ochrany práv dieťaťa. Dňa 20. novembra je dňom kedy by mal hlas detí lepšie počuť. Pri tejto príležitosti sa naša škola zapojila do podujatia,, Bubnovačka"  Podujatie upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím v hlasnom rytme bubnov. Spoločne sme si tak pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            • Dokazovanie naučeného učiva z prírodovedy

            •     V 4.A triede sa učíme na hodine Prírodovedy zaujímavé učivo – Jednoduché stroje. Najviac z nich nás zaujala téma naklonenej roviny, o ktorej sme sa nielen naučili, ale aj pobavili. Najprv sme sa na vyučovacej hodine učili o tom, na čo slúži naklonená rovina, kedy a kde sa v živote využíva, učili sme sa aj o tom, že čím je naklonená rovina dlhšia, tým menšiu silu musíme vynaložiť na posunutie predmetu. Na jednej strane sme sa to naučili a na druhej strane sa nás pani učiteľka pýtala, či by sme toto vedeli aj dokázať. Veľa sme rozmýšľali, ako by sme to mohli dokázať, až kým Mattea Bogára napadlo, že by sme si mohli tú vynaloženú silu odmerať silomerom. A potom len zábava a dokazovanie naučeného učiva začalo. Vo dvojiciach sme si vyrobili 2 naklonené roviny. Jednu dlhšiu a jednu kratšiu a údaje o vynaloženej sile sme si zapisovali a porovnávali. Zábavnou prácou so silomerom sme si utvrdili prebraté učivo o naklonenej rovine.

                   Tešíme sa na ďalšie pokusy a objavovania.

                                                                                     Žiaci 4.A

            • Tvoríme zvieratká z listov

            • S deťmi sme v 5. oddelení ŠKD tvorili zvieratká z listov. Deti nalepený list dotvorili farebným papierom a dokreslili. Vytvorili tak líšku, iné vlka či malú myš.

            • Náš prvý výlet vláčikom

            • V rámci krúžku Všetkovedko, sme sa vybrali spoznávať okolie Lučenca. Naša cesta viedla vlakom do Tomášoviec. Na vlak sme čakali dlhšie ako sme predpokladali, takže naplánovaný výlet k rybníku sme nestihli, ale zato sme obdivovali koníka, sledovali prácu žeriava v PRP, v miestnom obchodíku zlepšili našufinančnú gramotnosť a dosýta sa vyhojdali na hojdačkách. Opäť sa tešíme na ďalší výlet.

              Vaši tretiaci

            • Púšťanie šarkanov

            • Spravil som si šarkana, púšťam si ho od rána.

              Fúkaj, fúkaj vetríček, nech vyletí nad kríček.

              Aj keď hračky nemáme veselo sa zahráme,

              pri vetríku za rána spravíme si šarkana.

              Šarkan krásny ako skvost, vietor kmáše jeho chvost.

            • Sezónne činnosti v ŠKD

            • Vraví sa, že práca šľachtí človeka. Deti ukázali, že im práca nie je cudzia, zobrali do rúk hrable, metly a pustili sa do upratania školského dvora. A že im to išlo od ruky vidieť aj na fotografiách. Hrabanie a zametanie brali skôr ako hru a odmenou im bol príjemný pocit z dobre vykonanej práce a čistý dvor, na ktorom sa mohli potom hrať.

            • Čo sa stane s mojou fotografiou na internete

            • Sociálne siete využíva čoraz viac ľudí a nie je výnimkou, že ich používajú aj deti. Je preto dobré, aby pochopili ako sa na sociálnych sieťach správať a čo sa môže stať s obsahom, ktorý zdieľajú. Na začiatku sme si pustili video Fotoalbum od ovce.sk, kde tvorcovia videa formou krátkej rozprávky poukázali na to, aby sme si premysleli, čo zdieľame na internete, pretože aký obsah o sebe vytvoríme, tak sa k nám bude okolie správať.

              V úvodnej diskusii sme sa rozprávali či deti zdieľajú svoje fotky na internete, alebo ich posielajú svojim kamarátom. Niektoré deti už takúto skúsenosť majú.

              Posadali sme si s deťmi do kruhu, v strede boli rozložené obrázky. Deti si vybrali jeden obrázok, ktorý sa im najviac páčil. Všetci postupne ukázali ostatným svoj obrázok a povedali, prečo si vybrali práve tento a čo sa im na ňom páčilo. Postupne posúvali obrázky v kruhu. Každý mal k obrázku, ktorý dostal, niečo dokresliť. Pokračovali sme v kruhu dovtedy, kým sa obrázky nevrátili k vlastníkovi.

              Následne si všetci pozreli svoje obrázky a čo na nich pribudlo. Niekde niečo pekné, ale aj niečo také, čo sa im nepáčilo. Ukázali sme si navzájom svoje obrázky a diskutovali sme ako sa deti cítili, keď im niekto takto dokreslil ich pekný obrázok? Niečo ich potešilo, niečo im prišlo smiešne, niektorým bolo ľúto, že obrázok je už nepoužiteľný. Niektorých hnevalo, že prečo im niekto ich obrázok takto zničil. Diskutovali sme ako sa ich kamaráti cítili, keď si pozerali takéto pokreslené obrázky. Rozprávali sme sa o tom, ako by mohla táto aktivita súvisieť s internetom. Obrázky, ktoré si vybrali, mali predstavovať ich fotografiu na internete. Ak si zverejnia fotografie na internete, tiež ich púšťajú zo svojich rúk. Tak, ako sa cítili pri tejto hre, tak by sa mohli cíť aj na internete. Rozprávali sme sa o tom, čo všetko sa môže stať s fotografiou na internete (napr. posmešné a urážlivé komentáre, fotomontáže, zverejnenie na nejakej inej stránke a pod.). Vedia deti, ku komu sa ich fotografia dostane, keď ju zverenia na internete? Porozprávali sme sa o tom, ako si môžu dávať pozor nato, aby nikto nezneužil ich fotografie (neuverejňovať citlivé fotografie, mať nastavený súkromný profil, zdieľať fotografie a obsah len s blízkymi ľuďmi, ktorých poznáme a dôverujeme im,...), a tiež o tom, že keď oni niečo takéto urobia, môžu tým niekomu, aj nechtiac, ublížiť.

              Na záver si mohli deti vybrať namiesto pokresleného obrázku náhradný, ktorý si mohli nechať.

            • Ovocné hodovanie

            • Streda sa niesla v duchu ovocia. Čítali sme o najsladšej mandarínke, spievali pesničku Darinka mandarínka a na triednickej hodine sme z ovocia vytvárali obrázky. Objavili sa psíky, sovy, korytnačky, krab, zajac a aj vlak a palma. Na záver sme obrázky zjedli a obohatili sa vitamínmi.

              Ovocie je dobrá vec,
              vie to každý vzdelanec.
              Zdravý budem, plný sily,
              skúste to tiež, moji milí!

              Žiaci z 2. B