• Novinky

            • Pasovanie prvákov

            • Streda 31.1.2024 bol pre prváčikov veľký deň. Oficiálne sa stali žiakmi našej školy a vstúpili do cechu školákov. Boli pasovaní za prvákov. Celou pasovačkou ich sprevádzali členovia školského parlamentu, ktorí si pre nich pripravili milé privítanie. Nasledovalo divadelné predstavenie ,, O troch prasiatkach´´, ktoré zahrali divadelníci školského divadla Dokorán. Najdôležitejšou časťou bolo skladanie slávnostného sľubu školáka. Po jeho prednesení pristúpil pán riaditeľ k samotnému pasovaniu. Aby si tento deň prváci zapamätali dostali Pasovací dekrét. Po krátkej tancovačke, si prváci pozreli priestory školy. Navštívili knižnicu, v ktorej ich privítal Dráčik Novomeskáčik, učebňu chémie a biológie, kde im pán učiteľ ukázal chemický pokus. V jazykovej učebni si prváci overili svoje vedomosti z anglického jazyka, navštívili riaditeľňu, pani zástupkyňu, pána zástupcu  a nakoniec ich privítali tety hospodárky, kde si prváci mohli vypísať rôzne tlačivá a podpísať sa.  Za spoluprácu ďakujeme členom školského parlamentu, šikovným asistentkám a samozrejme divadlu Dokorán.

              Našim prváčikom želáme na ceste za poznaním veľa radosti, pohody a spokojnosti z dobre vykonanej práce. Nech sa im predstavy a sny o škole splnia!   

                                                                                                                      Školský parlament, Mgr. V.Bartošová

            • 👨‍👩‍👧‍👦📃🥳 POLROČNÉ VYSVEDČENIE

            • = DNES JE TEN DEŇ NA POVZBUDENIE SVOJICH DETÍ DO ĎALŠIEHO POLROKA 😉

              Milí rodičia,
              dnes sa dozviete výsledné známky svojich detí na polročnom vysvedčení.
              Je to významný deň, kedy sumarizujeme prvý polčas školského roka.
              Pravdepodobne ste monitorovali počas celého polroka, ako sa vyvíja snaženie a následne aj prospech vášho dieťaťa, preto to nebudú dnes úplné novinky pre vás.
              Zároveň dnešný deň môže priniesť významný okamih, kedy môžete svoje dieťa povzbudiť do ďalšieho snaženia počas druhého polroka.
              Preto by sme vám radi poskytli zopár tipov, ako poskytnúť slová podpory a bezpodmienečného prijatia, a tým mu zároveň spríjemnili tento deň a povzbudili do ďalších cieľov.

              POPÍŠTE SITUÁCIU:
              „Majka, vidím, že z tej matiky ti vyšla 3 aj keď si sa snažila to vytiahnuť na 2.

              POMENUJTE EMÓCIU:
              „Vnímam, Luky, že si nahnevaný/smutný/frustrovaný, že si dostal tú 3 zo slovenčiny.

              VYJADRITE SVOJ POSTOJ K SITUÁCII a OCEŇTE SNAHU:
              Veľmi oceňujeme s ocinom tvoju snahu a celý polrok sme videli ako si na tom pracovala. Sme na teba hrdí.
              Videla som, že si robil celý polrok to najlepšie, čo si vedel. Sme na teba hrdí, že vidíme tvoju snahu a progres v tvojej cieľavedomosti.

              VYJADRITE NÁDEJ DO BUDÚCNOSTI – buďte nositeľom nádeje:
              Zároveň začína druhý polrok a s ňou šanca opäť pracovať na sebe (nie na známke).

              POSKYTNITE POMOCNÚ RUKU:
              Je niečo, v čom by sme ti mohli byť nápomocní?
              Je niečo, s čím by sme ti vedeli pomôcť v tomto polroku?
              Zároveň sa neodporúča CHVÁLIŤ výsledky žiakov ale OCENIŤ PROCES SNAŽENIA. Prílišným chválením robíme deti závislými na externej pochvale a zabúdajú na svoju internú motiváciu. Oceňovaním posilňujeme ich vnútorné zdroje ísť za svojimi cieľmi preto, pretože to ONI SAMI CHCÚ, nie preto, že im to niekto odobrí.

              NEZABUDNITE NA FYZICKÝ DOTYK ak je to jeden z jazykov lásky vášho dieťaťa a viete, že to potrebuje. Jedno vrúcne objatie často vyrieši viac ako slová 😊
              Milujte a prijímajte svoje dieťa BEZPODMIENEČNE! Dajte mu čas, aj keď tento polrok až tak nevyšiel, dôležité je neodradiť ho od ďalšieho učenia. Nie sú dôležité známky ani hodnotenie, ale to, ako sa k nim rodič postaví, pretože slová majú silu Samozrejme, treba sa s dieťaťom porozprávať, malo by pochopiť, prečo je učenie dôležité.
              Predtým ako si pozriete vysvedčenie svojho dieťaťa, zamyslite sa, akú reakciu by ste chceli VY na jeho mieste.

              Spravte si z dnešného dňa NOVÚ PRÍLEŽITOSŤ, zmysluplné zbilancovanie a nie strašiaka 🙂
              Krásny deň želá Vaša školská psychologička 🙂

            • Beseda s pani Ivankou Lekárovou

            • Piatok 26.1.2024 bol pre našich deviatakov zaujímavý tým, že  im o svojom podnikaní prišla porozprávať pani Ivanka Lekárová, ktorá podniká v gastrosektore a prevádzkuje už 10 rokov malú cukráreň v blízkosti našej školy.

              Jej rozprávanie bolo zaujímavé, rozprávala o tom, aké je náročné začať s otvorením prevádzky, prenájmom priestorov,  aké prísne hygienické pravidlá sú nastavené pre podnikanie s potravinami a podobne.

              Našich deviatakov sa snažila povzbudiť v rozvíjaní ich záujmov, ktoré možno, ani nebudú súvisieť s tým, čo vyštudujú. Pani lvanka sa venuje totiž aj maľovaniu obrazov a výrobe keramiky.

              V závere besedy odpovedala na mnohé otázky, ktoré jej žiaci položili.

              Celé naše stretnutie bolo veľmi zaujímavé pre nás všetkých a ďakujeme za jej ochotu nás navštíviť  a možno sa aj  vrátiť  do čias, kedy bola žiačkou našej školy.

              Mgr. Natália Šufliarska, Mgr. Eva Svoradová

            • Lyžiarsky výcvik

            • So zimou prichádzajú zimné športy a s nimi aj zjazdové lyžovanie. Aj keď tohtoročná zima je skúpa na sneh, nášmu lyžiarskemu výcviku to neublížilo. V pondelok 22.januára sme s radosťou  a s nadšením nastúpili do autobusu a vydali  sa smerom na severozápad do  Veľkej Fatry. Naším cieľom bola   Jasenská  dolina. Dobrá nálada nás sprevádzala počas celého týždňa. Veľa sme sa naučili, spoznali aj zabavili. Každým dňom sme svoje schopnosti posúvali vpred.  Nelyžiari sa stali lyžiarmi a lyžiari si zdokonalili svoje lyžiarske schopnosti. Všetci sa domov vrátili v plnej zbroji, s úsmevom a  obohatení o nové skúsenosti a zážitky.   Tatiana Novenková

            • Cvičíme pri hudbe

            • Dnes sa u nás v ŠKD konala ďalšia super akcia s názvom Cvičíme pri hudbe.

              Deti ukázali svoj talent v tancovaní, v gymnastických zručnostiach a aj pri plnení rôznych pohybových aktivít. Každé oddelenie si pripravilo krásny tanček, ktorý predviedlo pred svojimi kamarátmi z ostatných oddelení. Deti sa poriadne vyšantili a užili si oddychové piatkové popoludnie.

               

              Vychovávateľka Blahutová

            • Riaditeľské voľno 29.1.2024

            • Vážení rodičia, milí žiaci!

               

              Riaditeľ ZŠ L. Novomeského, Rúbanisko II, 3079, 98403 Lučenec oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľské voľno žiakom I. a II. stupňa na deň 29.01. 2024 (pondelok).

              Riaditeľské voľno je udelené žiakom z prevádzkových dôvodov – dôvodu celodennej odstávky elektrickej energie v čase od 7:30 do 16:00 hod.

              Pre žiakov I. a II. stupňa vyučovanie pokračuje 30.01. 2024.

              Na základe uvedených dôvodov činnosť ŠKD nebude realizovaná dňa 29.01.2024 (pondelok). Činnosť ŠKD pokračuje 30.01.2024

               

               

              V Lučenci 24. 01. 2024

              Mgr. Peter Paulovič

              riaditeľ školy

            • Deň komplimentov v ŠKD

            • Obyčajné slovo má veľkú moc, vie človeka potešiť, povzbudiť, nasmerovať ale aj raniť...

              24. januára je Medzinárodný deň komplimentov. Preto sme si aj my, deti z druhej bé aj s pani vychovávateľkou, dnes rozdali toooľko komplimentov, na srdiečka sme si napísali svoje meno a potom sme každé srdiečko dali kolovať, a všetci kamaráti nám tam písali všelijaké pekné milé slová, ktoré nás veľmi potešili. Mali by sme to robiť častejšie a aj vy! Rozdávajme komplimenty len tak, pre radosť, nie len keď majú svoj deň.

               

              3. oddelenie ŠKD

            • Deň komplimentov

            • 24.1. je deň venovaný komplimentom.  Aj my na našej škole sme sa venovali tejto téme, pretože asi každý z nás rád prijíma úprimnú pochvalu, ktorá nám spraví radosť a vyčarí úsmev na tvári. Žiaci napísali kompliment na srdiečka a tie venovali niekomu o kom si mysleli, že si ich zaslúži. A tak sa jeden obyčajný deň premenil na deň plný úsmevov, šťastných tvárí a milých prekvapení.
              Nezabudnime častejšie skladať komplimenty a svet bude krajší.  

              Ďakujem žiačkám Liliane Šotekovej a Natálii Haškovej za milú spoluprácu.

               

               Mgr. Tatiana Lörinčíková

            • Exkurzia do podnikov v našom meste

            • Deviaty ročník, je mimoriadne náročný. Okrem množstva učiva a testovania deviatakov čaká na žiakov aj mimoriadne dôležité rozhodnutie. Akú školu si vybrať, aby moja budúcnosť bola čo najlepšia? Podobnú otázku sme si položili aj my učitelia. Vedia si deviataci v ich veku správne vybrať strednú školu?

              A tak sme im to chceli trošku uľahčiť. Dnes 24.1.2024 sme sa vybrali do podnikov Adient a Mecom. Okrem fungovania a výroby sme spoznali aj rôzne zamestnania, ktoré vykonávajú ľudia v týchto podnikoch. Žiaci vyspovedali pracovníkov, ktorí nás po podniku sprevádzali. Dozvedeli sa množstvo užitočných informácií. Veríme, že tieto cenné informácie a zážitky im poskytli predstavu, čo všetko v budúcnosti môžu robiť a ktorým smerom sa môžu do budúcna posunúť.

              Mgr. L. Poliak

            • Raz budeme skvelí rodičia

            • Najskôr nás zaskočilo, keď nám pani učiteľka povedala, aby sme doma pohľadali bábiky. No potom sme sa celkom potešili, že si ich môžeme doniesť na vyučovanie. V rámci štvrtáckeho učiva z prírodovedy Rozmnožovanie sme sa priučili aj rodičovskej výchove. Rozhovormi sme sa vrátili do svojho detstva. Každý z nás mal nejaké  informácie od svojich rodičov a rád si zaspomínal na bezstarostné detstvo.  Potom sme prešli aj k praktickým  činnostiam. Vyskúšali sme si, ako správne bábätko držať na rukách, ako ho prebaľovať, prezliekať, či kúpať.  Dievčatá to hravo zvládli a veru aj niektorí naši chlapci. Všetci sme usúdili, že z nás raz budú skvelé mamy a otcovia.

                                                                                                                 Žiaci 4.B triedy

            • Spoznávame ľudské telo

            • Na hodine prírodovedy sme sa začali oboznamovať s ľudským telom. Pani učiteľka nám doniesla do triedy model ľudského tela, kde sme mohli vidieť, ako vyzerajú naše vnútorné orgány, cievy, tepny, lebka, mozog... Sústredili sme sa však na tráviacu sústavu. Vedeli sme, že aby mohol človek žiť, musí prijímať potravu. Dozvedeli sme sa z videa, čo tvorí tráviacu sústavu, kadiaľ putuje potrava, čo sa s ňou deje... Na makete na veľkom výkrese sme v skupinách dokresľovali časti tráviacej sústavy a potom sme odprezentovali, čo sme si zapamätali. Téma nás bavila a tešíme sa na ďalšie objavovania o našom tele.

              Žiaci 3.B

            • Ďalšie ocenenie nášho projektu.

            • Trieda 9.Š v roku 2023 pracovala na projekte “BIG & small”, kde sme rôznymi aktivitami prezentovali našu školu i nás.  Našimi partnermi boli učitelia a žiaci  z Nemecka, Grécka, Turecka i Poľska. Sústredili sme sa na malé a veľké veci okolo nás. Ako prvé sme narozprávali zvieratá malé i veľké, každá krajina vo svojom jazyku. Nakreslili sme bábätká – našich partnerov z Turecka a oni nás ako dospelých...  Legography? Počuli ste už o tom?  Legové panáčiky sme nafotili pri rôznych situáciách, fotky sme dali do múzea  a súťažili, koho fotka bola tá naj...  Počas našej spolupráce sme čítali Gulliverove cesty a výsledkom bolo video každej krajiny i tej našej.  A za tieto naše aktivity sme boli ocenení. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Kŕmenie vtáčikov

            • V školskom klube sme ani tento rok nezabudli na vtáčiky v zime a preto sme im vyrobili kŕmidlá. Využili sme rôzny odpadkový materiál - PET fľaše, TetraPakové obaly či obaly na vajíčka alebo bandasky. V oddeleniach sme si urobili aj súťaž o najkrajšie kŕmidlo a výherné kŕmidlá sme zavesili na stromy v areáli školy. Deti takto využili svoju tvorivosť a veľmi sa pri výrobe kŕmidiel snažili.

              Dúfame, že si vtáčiky potravu u nás na dvore nájdu a nakŕmia sa.

               

              Vychovávateľka Sujová

            • Lupienok 2024

            • Veršovaný herbár v cudzom jazyku? To sa dá? U nás áno. Aj v tomto roku sme sa opäť zapojili do celoslovenského jazykovo - prírodovedného projektu Lupienok. Naši žiaci si zaveršovali v jazyku nemeckom, anglickom i vo francúzskom. Do postupového kola boli prijaté všetky naše veršované herbáre. Do Finálového kola nám postúpilo všetkým 7 herbárov. V I. kategórii v nemeckom jazyku nás reprezentuje Samuel Spodniak, v II. kategórii v anglickom jazyku Alexandra Barániová, Miriam Hajtolová a Matej Kyzúr. V nemeckom jazyku v II.kategórii sú to žiaci Terezka Kucejová a Marek Svorad. A podarilo sa nám vytvoriť herbár aj vo francúzskom jazyku a to žiačke Simonke Beňušovej. Gratulujeme a držíme všetkým palce vo Finále.

            • Školské kolo matematickej Pytagoriády

            • December je mesiac, v ktorom sa každý rok koná školské kolo súťaže matematická Pytagoriáda. Svoje matematické myslenie si na nej vyskúšali vybraní žiaci 3. až 8. ročníka, niektorí viac, niektorí menej úspešne. A komu sa darilo najviac?

              Marek Sarvaš – 3.B

              Lucia Gombalová – 3.A

              Oliver Ostrihoň  - 4.B

              Dávid Volčuk – 4.A

              Maxim Magera – 4.B

              Anna Šofárová – 4.B

              Lilien Červenáková – 4.A

              Adrián Dováľ  - 5.Š

              Jakub Golian – 6.Š

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

                                                       Mgr. Natália Šufliarska, PaedDr. Alena Ľuptáková

            • Príroda ako liečiteľka

            • Z prírody čerpáme energiu, silu a keď sme chorí často siahneme práve po liečivých rastlinkách. S deťmi sme sa porozprávali o sile niektorých byliniek, najmä o tých známejších, ktoré používame najčastejšie. Prelistovali sme si aj herbár, v ktorom sme sa dozvedeli kedy sa aké bylinky zbierajú a ktoré majú aké účinky. Na ukážku sme v oddelení mali sušenú prvosienku jarnú a rumanček pravý, ako aj púpavový med, z ktorých sme si uvarili bylinkový čaj a dochutili ho medom. Bylinkové čaje nám veľmi chutili. Vitamíny sme si doplnili aj mrkvou, kalerábom a mandarínkou.

              5. oddelenie ŠKD

            • Zber papiera- vyhodnotenie

            • Počas Zimných radovánok sme vyhodnotili ZBER PAPIERA. V prvom rade sa Vám chceme poďakovať  za každý kilogram, ktorý ste aj v upršanom počasí priniesli a v druhom rade  Vám ďakujeme, že nezabúdate myslieť na našu prírodu, a recyklujete. Najlepších zberačov z I. a II. stupňa sme odmenili knižnými poukážkami z kníhkupectva Martinus a na najaktívnejšie triedy čakala chutná pizza pre celú triedu.

              Vyhodnotenie:

               Najaktívnejší zberači z 1. stupňa:

              1.miesto L.Pálová , trieda 1.A , odmena – knižná poukážka v hodnote 20 eur,

              2.miesto M.Magera, trieda 4.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 15 eur,

              3. miesto M.Kováčik, trieda 2.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 10 eur.

               

              Najaktívnejší zberači 2. stupňa:

              1.miesto Z.Hvorecká, trieda 5.Š, odmena – knižná poukážka v hodnote 20 eur,

              2.miesto S.Sás, trieda 9.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 15 eur,

              3. miesto S.Čiešková, trieda 7.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 10 eur.

               

              Najaktívnejšia trieda z 1.stupňa: 1.A

              Najaktívnejšia trieda z 2.stupňa: 5.Š

               

              Ďakujeme a prajeme Vám všetko dobré v novom roku 2024.

                                                                                                                                    Váš školský parlament

            • Najkrajšia vianočná pohľadnica

            • Ako už tradične, aj tento rok sme mali enviromentálnovýtvarnú súťaž o najkrajšiu Vianočnú pohľadnicu našej školy, ktoré však tento rok postupovali aj na súťaž mesta. Prác bolo veľmi veľa a všetky boli prekrásne a rozhodovanie o to ťažšie. Zapojili sa aj celé triedy. Súťaž prebiehala v troch kategóriách, tú sú výsledky a fotografie najkrajších prác. Ešte raz všetkým účastníkom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší rok!

              1. kategória: 1.-3.ročník
              1. miesto: Elizabeth Bertova, špec.trieda
              2. miesto: Lucka Jasmin Pálová, 1.A
              3. miesto: Veronika Matúšová, 3.B

               

              1. kategória: 4.-6.ročník

               

              1. miesto: Izabelka Yahuaoui, 4.B
              2. miesto: Lenka Kušpálová, 5.Š
              3. miesto: Nelka Faťarová, 6.Š

               

              1. kategória: 7.-9.ročník
              1. miesto: Katrin Botošová, špec.trieda
              2. miesto: Lilianka Šoteková, 7.B
              3. miesto: Bianka Gregušová, 7.Š
            • Zber papiera- vyhodnotenie

            • Počas Zimných radovánok sme vyhodnotili ZBER PAPIERA. V prvom rade sa Vám chceme poďakovať  za každý kilogram, ktorý ste aj v upršanom počasí priniesli a v druhom rade  Vám ďakujeme, že nezabúdate myslieť na našu prírodu, a recyklujete. Najlepších zberačov z I. a II. stupňa sme odmenili knižnými poukážkami z kníhkupectva Martinus a na najaktívnejšie triedy čakala chutná pizza pre celú triedu.

              Vyhodnotenie:

               Najaktívnejší zberači z 1. stupňa:

              1.miesto L.Pálová , trieda 1.A , odmena – knižná poukážka v hodnote 20 eur,

              2.miesto M.Magera, trieda 4.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 15 eur,

              3. miesto M.Kováčik, trieda 2.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 10 eur.

               

              Najaktívnejší zberači 2. stupňa:

              1.miesto Z.Hvorecká, trieda 5.Š, odmena – knižná poukážka v hodnote 20 eur,

              2.miesto S.Sás, trieda 9.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 15 eur,

              3. miesto S.Čiešková, trieda 7.B, odmena – knižná poukážka v hodnote 10 eur.

               

              Najaktívnejšia trieda z 1.stupňa: 1.A

              Najaktívnejšia trieda z 2.stupňa: 5.Š

               

              Ďakujeme a prajeme Vám všetko dobré v novom roku 2024.

                                                                                                                                    Váš školský parlament.

            • Vianočný beh 2023

            • Sme škola, ktorá podporuje šport, to je jasné. Dôkazom toho bola aj početná účasť bývalých a aj súčasných žiakov na Vianočnom behu 26.decembra.

              Slnko sa od rána usmievalo na pretekárov a iba list v kalendári ukazoval, že nás len pár dní delí od Silvestra. Pretekári si mohli vybrať z rôznych disciplín, trénovaní bežci si mohli dať 20 km, tí opatrnejší zvolili 10km alebo 5km a pre mladších bola pripravená 3km trať. Nasadenie a nálada boli fantastické a medaily zaslúžené.