• Novinky

            • Kniha marcových príbehov

            • „Existuje veľa ciest, ako  obohatiť detský svet. 

                               Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

               

              „Marec – mesiac knihy“ je už síce za nami, a aj my druháci sme ho zavŕšili  aktivitou pod názvom „Kniha marcových príbehov“. Knihy o zvieratkách, o dinosauroch, rozprávky o vílach, kráľoch  a drakoch, či o červenej čiapočke, tie máme rozčítané doma aj v škole. A práve jednu z nich sme spracovali zaujímavou formou, a potom sme sa o to  podelili so svojimi spolužiakmi na hodinách čítania. Počúvali sme so záujmom a veľmi sa nám príbehy páčili. Nakoniec sme si všetky knižky priniesli, navzájom si vymenili, kúsok do nich nazreli, a samozrejme aj si z nich  úryvok prečítali. A určite to nebolo poslednýkrát, pretože svet kníh a čaro, ktoré sa v nich ukrýva je vzácne a obohacujúce.

              Žiaci 2. A

               

               

            • Výtvarná súťaž „Biblia očami detí a mládeže“.

            • Katolícke pedagogické a katechetické centrum každoročne organizuje celoslovenskú súťaž s názvom Biblia očami detí a mládeže. Súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu spoznávania Svätého písma v dimenziách citlivého rozletu duše dieťaťa a mladého človeka. Dôraz sa kladie na nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie. Ústredná spoločná téma bola: „Vytrvať vo viere“.

              Do súťaže sa zapojila aj naša škola a do BÚ Rožňava boli odoslané dve výtvarné práce žiačok 8.Š triedy Leony Libiakovej a Elly Malatinskej. V BÚ Rožňave bola práca „Ján Krstiteľ“ Elly Malatinskej ocenená 1. miestom s postupom do celoštátneho kola. Za výtvarné práce ďakujeme obidvom žiačkam a prajeme im mnoho podobných úspechov.

               

            • MO Vybíjaná dievčat

            •  

              16. týždeň v tomto roku sa niesol  v súťažnom duchu vo vybíjanej dievčat.

              V stredu 17.4. sa naše dievčatá ZŠ L. Novomeského stretli v obvodnom kole, kde v skupine z piatich  ZŠ sa umiestnili na peknom druhom postupovom mieste, kde prehrali jeden zápas a štyri vyhrali. Druhé miesto im zaručilo postup na MO, ktoré sa uskutočnilo v piatok 19.4. v ŠH Aréna Lučenec. V okresnom kole si svoje sily zmerali najlepšie školy z obvodu – ZŠ LN, MRŠ, GBST, Hal. č.4, Fiľakovo – školská. Zápasy boli  veľmi vyrovnané a rozhodovali malé zaváhania. Naše dievčatá začali výborne, kedy s prehľadom vyhrali nad Fiľakovom – školská. Malé  zaváhanie a chyba s MRŠ ich stála postup na Majstrovstvá kraja, kedy prehrali o jednu vybitú hráčku.

              Všetky ostatné zápasy zvládli výborne, dosiahli v nich víťazstvo, a v konečnom hodnotení obsadili pekné 2. miesto. Potešilo, že naše dievčatá v celkovom skóre 56:38, vybilo najviac hráčok a zároveň malo najmenej vybitých hráčok.  

              Za zodpovedný prístup k reprezentácii školy a výborný výkon si veľké poďakovanie zaslúžia naše dievčatá: Adriana Gazíková, Viktória Beranová, Laura Galambová, Sofia Grebáčová, Bianka Gregušová, Jennifer Gombalová, Bianka Janičeková, Emma Svoradová,  Anita Šalamonová, Terezka Kucejová, Mia Karáseková, Tamara Ďalogová, Natália Hašková.

              Mgr. Tatiana Novenková

            • Ďalší úspech!

            •  

              Dňa 19.04 sme sa zúčastnili krajského kola  „Jazykový Kvet“ v prednese prózy.  Naša žiačka Simonka Beňušová získala 1. miesto vo francúzskom jazyku a postupuje  na celoslovenské finále.

              Gratulujeme a držíme palce!

            • ZELENÝ BICYKEL

            •  

              Počuli ste už o projekte Zelený bicykel? Ide o projekt pre lepšiu budúcnosť, ktorý prebieha aj na ZŠ L. Novomeského. Naši žiaci mali k dispozícii zdieľané bicykle, ktoré pre tieto účely škole zapožičalo Mesto Lučenec do konca školského roka. V každom dni v uplynulom týždni sa rôzne skupiny žiakov s pedagógmi vybralo na cyklistiku podľa náročnosti prispôsobenej žiakom.

              Žiaci sa bicyklovali v rámci hodín telesnej výchovy a takto mali možnosť ocitnúť sa vo Vidinej, v mestskom parku, pokochali sa pohľadom na synagógu či radnicu mesta.

              Keďže ich cesty neviedli len po cyklotrasách venovali sa aj poučeniu o tom ako byť účastníkom cestnej premávky bezpečne. Cyklistika je vynikajúcou alternatívou pre potreby dopravenia sa z jedného miesta na druhé a má aj ďalšie výhody – športom prispievame k zdraviu a bicyklovaním odľahčujeme uhlíkovú stopu.

               

            • Sme lepší a lepší

            •  

              Dramatický krúžok Dokorán pracuje na našej škole naozaj dlho, dokonca by sme mohli povedať, že už dávno dosiahol vek dospelosti, i keď sú jeho členmi mladé deti s vekovým priemerom okolo 10 rokov.

              18.4. starší členovia absolvovali krajskú prehliadku detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka v Žiari nad Hronom.

              Viete, že deti si vo svojej fantázii vymýšľajú vlastný svet a vlastných kamarátov? Niekedy dokonca aj vlastnú rodinu. A potom...sú zo dňa na deň múdrejšie a zrazu o svoju superschopnosť prídu. V našej hre je Justínka, ktorá tiež trpí touto chorobou. Vôbec nemá fantáziu. Našťastie, terapeutický jednorožec Hubert jej vie pomôcť. Takto sa začína Justínkina terapia. Nebudem vás napínať, asi tušíte, že liečba bude úspešná. Fantázia, sny, snívanie sú dôležité ako voda, prinášajú do našich dní život a zábavu, preto vznikla táto hra.

              Naša hra plná farieb oslovila porotu aj divákov. Na postup do celoslovenského finále ešte nemáme, ale nestratili sme sa v konkurencii súborov vedených pri ZUŠ. Dodalo nám to chuti do nasledujúcich rokov.

               

            • Okresné kolo žiakov vo florbale

            •  

              Dňa 18.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale. Zúčastnených bolo 10 družstiev a do posledného zápasu v skupinách nebolo nič isté. Celý turnaj bol veľmi napínavý, žiaľ chýbala nám štipka šťastia, jeden gól na postup do semifinále. Chalani odohrali veľmi vyrovnané zápasy a majú byť na čo hrdí. Ďakujeme za disciplinovanú reprezentáciu a želáme veľa úspechov.

            • Všetkovedkáči v parku

            • V stredu 17.4. sme sa na krúžok   Všetkovedko mimoriadne tešili, pretože nás čakalo aj prekvapenie, nové ruksačiky. S pani učiteľkou Števkou sme sa vybrali na jarnú vychádzku,  obdivovať faunu a flóru nášho mestského parku. Okrem  štebotavých vtáčikov, bzučiacich včielok , chrobáčikov a krásnej zelene, sme  si prečítali zaujímavosti o včelých produktoch a  tešili sa aj na ihrisko STRAND, kde sme sa dosýtosti vyšantili a nadšení vracali naspäť do školy. Tešíme sa na ďalší krúžok.

              Vaši všetkovedkáči

            • Deň narcisov

            • Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka, ktorej výťažok je venovaný na prevenciu voči rakovine, na nákup nových moderných prístrojov, ako aj pre ľudí, ktorí bojujú s týmto zákerným  ochorením. Už dlhodobo sa do tejto zbierky zapája aj naša škola a inak tomu nebolo ani tento rok. Počas vyučovania chodila po triedach žltá hliadka s krabičkou, do ktorej mohli žiaci našej školy prispieť ľubovoľnou sumou.

              Ďakujeme za každú finančnú čiastku, ktorou ste prispeli a vyjadrili tak spolupatričnosť s onkologickými pacientami.

                                                                                                                                             ĎAKUJEME

                                                                                                                                    Mgr. Bartošová, šk. parlament 

            • Jarný koncert

            • Vo štvrtok 18.4.2024 sa žiaci 3. – 5. ročníka a špeciálnej triedy našej školy vybrali do Kina Apollo na Jarný koncert s témou filmová hudba. V pestrom programe účinkovali žiaci SZUŠ Lučenec – Opatová, vrátane elokovaného pracoviska Halič. Koncert bol bohatý na filmovú hudbu najmä z rozprávok, ale aj filmov pre dospelých. Z autorov hudby spomenieme napríklad nemeckého producenta a skladateľa Hansa Zimmera (Leví kráľ), alebo českých skladateľov Petr Hapka (Perinbaba), či Karel Svoboda ( Včielka Maja). Hudobný výber bol postavený na rozprávkových a filmových hitoch, ktoré určite každý z nás pozná. Okrem už spomenutých nás zaujali skladby z rozprávok a filmov Na vlásku, Kremienok a Chocholúšik, Pat a Mat, Máša a medveď, Harry Potter, Saxana, či Aladinova čarovná lampa, Priatelia, Anna Kareninová a ďalšie známe príbehy. Počas koncertu sme zažili príjemné chvíle spojené s jednotlivými rozprávkami a filmami. Určite to bol pre nás neopakovateľný zážitok plný prekvapivých momentov a pocitov. 

                                                                                     Mgr. Lucia Balčoková

            • Koncert

            • Dnešný deň 18.04.2024 bol pre nás výnimočný. Zúčastnili sme sa výchovného koncertu v ZUŠ na Novohradskej ulici, kde nám účinkujúci predstavili hru na rôzne hudobné nástroje, spev, tanec i malé divadlo. Niektoré skladby, ktoré  sme poznali sme si zaspievali. Hudobníkov sme odmenili potleskom a s veľkým umeleckým zážitkom sme sa vrátili do školy. 

              Vaši prváci a druháci

            • Exkurzia po Novohrade

            • 17. 4.-deň, kedy sme si naplánovali exkurziu po Novohrade začal ráno o 8:00 odchodom zo ZŠ. A čo bolo potom? Čakali nás už len samé zážitky. Na Haličskom zámku sme nahliadli do predsiene zámockého hotela a na  chvíľu sme  sa zasnene preniesli do čias kráľov a princezien; prešli sme podzámčie, zamávali sme kačkám, ktoré sa kúpali v jazierku...

              V Polichne, rodnej obci Timravy, nás privítali veru s otvorenou náručou. Izbietka, v ktorej kedysi svorne žilo 11 ľudí, dýchala ľudovou  atmosférou.

              Pre nás novou zastávkou bola návšteva u pani Schedlingovej, ktorá nám otvorila dvere do svojho príbytku a do krásneho rozprávkovo  modrého domčeka, v ktorom rozvoniavala vôňa jabĺk a škorice, kde sme videli ako kedysi žili naši starí rodičia. Nakŕmili sme zajace, kuriatka a pštrosy a pobrali sme sa do Divína na zrúcaninu gotického hradu z 12. storočia.

              Exkurzii zdar 😊
               

            • Programovateľné hračky vo vzdelávaní aj v našej škole

            • Programovateľné hračky predstavujú akýsi predstupeň k robotickým stavebniciam.

              Dnes na hodine informatickej výchovy sme mali možnosť zažiť zábavu s programovaním včielok. Najprv sme sa oboznámili so zapnutím všetkých funkcií a ovládaní krokov robotických včiel. Veľmi rýchle sme pochopili, ako sa včielka programuje a po pár skúšobných krokoch sme si zadávali vyššie a zložitejšie ciele. V závere hodiny sme už dokázali v skupinkách naprogramovať na podložke aj dve včielky, ktorým sme dali príkaz naraz vyštartovať, obísť podložku dookola, vrátiť sa na svoje miesto a otočiť sa. Občas sa nám ale stalo, že nás včielka aj neposlúchla a z podložky nám zbehla, ale hneď sme v programe chybu našli, opravili a včielku naprogramovali na správne miesto.

                  Už teraz sa tešíme na ďalšie hodiny informatiky, lebo nás čakajú včielkini kamaráti a to slimáčikovia.

                                                                                 Žiaci 4.A triedy

            • Piknik

            • A takto sme si na záver tohto slnečného aprílového týždňa dopriali v ŠKD piknik...

            • Kritický pohľad na sociálne siete

            • Už niekoľko piatkov sa pravidelne žiaci našej školy od deviateho ročníka až po štvrtý zúčastňujú besedy o kritickom pohľade na sociálne siete a umelej inteligencii.

                   Sociálne siete sa dnes stali obrovskou súčasťou našich životov. Mnohí trávime veľa voľného času práve na nich, čo dokazuje mnoho štúdií. Ich nevhodné používanie môže mať negatívny dopad na naše  duševné zdravie, hlavne v prípade mladistvých. Na týchto besedách sme mali možnosť dozvedieť sa, koľko asi v priemere rokov nám zoberie používanie sociálnych sietí. My to v podstate ani nevnímame, ak sme každý deň napríklad len 2 hodiny na sociálnej sieti, nám sa to ani nezdá veľa, ale keď sa to spočíta za niekoľko rokov, tak vlastne mnohé štúdiá dokazujú, koľko veľa zbytočného času zo života stratíme práve sociálnymi sieťami miesto toho, aby sme športovali, alebo zdravo žili. Práve touto besedou sa nám snažili naši prednášajúci poukázať na to, že už aj obmedzenie používania sociálnych sietí nám môže pomôcť proti týmto problémom bojovať a zdravšie žiť. Tak ako sociálne siete, aj umelá inteligencia je všade okolo nás. Dokáže roztriediť veľké údajov, môže prispieť k inovatívnejšiemu, efektívnejšiemu a konkurencieschopnejšiemu hospodárstvu a zároveň môže zlepšiť bezpečnosť, vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť občanov. To ale neznamená, že už sa nemusíme učiť a vzdelávať a len sa spoliehať na umelú inteligenciu.

                   Prednáška bola zaujímavá a dostali sme reálny obraz o tom ako by sme správne mali v živote využívať sociálne siete aj umelú inteligenciu.

              Špeciálne poďakovanie patrí pánovi Mgr. Fujákovi a jeho kolegom.

               

                                                                                                      Mgr. Biróová

            • Okresné kolo vo florbale žiačok základných škol

            • 11. apríla sa vo Fiľakove uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiačok základných školy, kde sme nemohli chýbať. Turnaja sa zúčastnilo 8 kvalitných družstiev. Konkurencia bola tento rok nad naše sily a napriek dobre odohratým zápasom sme sa žiaľ do bojov o popredné umiestnenia nedostali.  Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu a želáme veľa úspechov.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • 11.4. 2024 sme sa vybrali s Jakubom Golianom, naším nadšencom pre recitovanie, plní očakávaní do NOS Lučenec, kde sa konalo regionálne kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín.

              V konkurencii recitátorov II. kategórie prednášal zaujímavý text pod názvom Ako som bol unesený. Unesení z jeho prednesu boli aj diváci a porotcovia, ktorí mu udelili krásne 1. miesto.

              Jakub, žiak 6. Š triedy, pôjde našu školu reprezentovať na krajské kolo súťaže Sládkovičova Radvaň do Banskej Bystrice. Držíme palce.

              Mgr. Gombalová

            • Zoznámte sa s políciou

            • V stredu k nám zavítal pán policajt, ktorý nás uviedol do témy s políciou. Oboznámil nás s dôležitými telefónnymi číslami a inými zaujímavosťami. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

              Žiaci 3. ročníka

            • Krajské kolo v odznaku všestrannosti

            • Odhodlanie, húževnatosť, bojovnosť a súťaživý duch nás sprevádzali na krajskom kole v odznaku všestrannosti.

              Naša škola, ZŠ L. Novomeského sa stala už súčasťou tohto olympijského preteku. Ako jediná škola z Lučenca, sme sa vo štvrtok 11.4.2024 presunuli do ŠH Dukla Banská Bystrica. V novom ročníku sa opätovne zmenili pravidlá, a okrem prekážkovej dráhy, kde sme dosiahli 3 -tí najrýchlejší čas, sa naši žiaci popasovali aj so skokom do diaľky z miesta 4- najlepší výkon , člnkovým behom, kde sme  zaváhali a dostali trestné body (21 m.),  sed - ľah 11 – najlepší.

              Najúspešnejší sme boli v preskokoch cez švihadlo, kde sme „ prevalcovali“ všetky školy a suverénne túto disciplínu vyhrali. Po sčítaní všetkých bodov, sme v celkovom poradí  z 31. zúčastnených škôl, získali 6. miesto.  Trošku nás to bolelo a mrzeli nás trestné body, pretože sme siahali na medaily, ale potešili výkony  a naše nasadenie až do konca pretekov.

              Veľkú pochvalu za vzornú reprezentáciu si zaslúžia: Amália Drugdová, Alex Svoreň, Sofia Grebáčová, Jakub Paulovič, Leona Libiaková, Dávid Ferencz, Laura Opátová, Lukáš Karol Mitacz.

              Ďakujeme!

              Mgr. Tatiana Novenková